
לא רק שבמשקאות הקלים אין כל חומר מזין, אלא שהם גם מכילים כימיקלים מזיקים. תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, שבדרך כלל מתבטאת בתכולה גבוהה של פרוקטוז, שהוא סירופ תירס, עלולה לגרום לסוכרת ולהשפיע על הלב והכבד. חומרים משמרים כגון חומצה פוספורית, עלולה לגרום לאובדן עצם ולמחלת כליות וחומצת הלימון עלולה לגרום לשחיקה חמורה בשיניים. הצבע הקרמלי של הקולה והכימיקלים במיכלים, קשורים גם לסרטן. במקומם, כדאי לשתות מים, או תה קומבוצ'ה.
ההשפעות המזיקות של המשקאות הקלים
- סוכרת סוג 2.
- הסיכון להשמנת יתר אצל ילדים.
- מחלת לב.
- בעיות שיניים.
- בעיות בכליות.
- סרטן.
- אסטמה.
כוס משקה ממותק לעתים רחוקות אינו מרעיל, אולם, צריכתה של פחית קולה מדי יום, בהחלט מזיקה. אם יש לכם את הצורך לשתות פחיות של משקאות ממותקים לאחר יום חם, ברוח של שעות הערב, או לאחר ארוחות, תצטרכו להאט את הקצב. ההשפעות המזיקות של המשקאות הקלים, הם מעבר לכך שהם גורמים לעלייה במשקל. המשקאות קלים עלולים לגרום לסוכרת, אסטמה, מחלות לב, כבד וכליות, אובדן עצמות, שחיקת השיניים ולסרטן.
כל משקה שהוא ללא אלכוהול "חזק", או מוצר חלבי, אפשר לסווג כמשקה קל. אולם, זה בדרך כלל מצביע על כך שהם ממותקים, תוססים ומשקאות מוגזים או משקאות עם חומרי טעם וריח, הנמכרים בקמעונאות ברחבי המדינה.
התוית של "אינו מכיל פרי", המופיעה על המשקאות, אומרת לנו בצורה אירונית, שבמשקאות הללו אין כל חומרים מזינים. עם זאת, מה שיותר מדאיג מאשר היעדר החומרים המזינים, אלו הם הרמות הגבוהות המצויות של המרכיבים הלא בריאים שבמשקה קל ממוצע והסיכון הבריאותי המרחף כתוצאה מצריכתם.
אז מה הם בדיוק המצבים הבריאותיים שמשקאות קלים גורמים? להלן הרשימה.
סיכון גובר לסוכרת ותסמונת מטאבולית
רמות הסוכר הגבוהות במשקה ממוצע, גורמות לעליה חדה ברמת הגלוקוזה בדם, ומבלי האפשרות להישאר במצב משביע רצון. כתוצאה מכך, הגוף חש ברעב ועייפות, וכתוצאה מכך, הוא נכנס למעגל קסמים המשפיע בצורה שלילית על קו המותניים ומגדיל את הסיכון לסבול מסוכרת סוג 2.
שתייה של משקה 1 או יותר ביום, גורמת לעליה משמעותית במשקל ולעליה בסיכון לסוכרת מסוג 2 אצל נשים. גם אצל גברים, צריכתם של מנה אחת או שתיים של משקאות כאלה על בסיס יומי, מגבירים את הסיכון לפיתוח סוכרת מסוג 2 (ב-26%) ולתסמונת מטבולית.
בעוד שה-WHO הגדיר את מגבלות הצריכה היומית של הסוכר ל-6 כפיות, ב-12 אוז, פחית של משקה קל מכילה 10 כפיות סוכר.
פחית דיאט של משקה קל גורמת לעלייה במשקל
ולא, משקה דיאטטי קל אינו עוזר. בניגוד לפרסומים, משקאות דיאטטיים עלולים לגרום בפועל לעלייה במשקל. החוקרים מאמינים שהממתיקים המלאכותיים המצויים במשקאות הקלים, לא עונים על הצורך מבחינת המתיקות בשינים, כמו הסוכר בדרך כלל, וכתוצאה מכך, נוטים לצרוך יותר סוכר.
בנוסף, האספרטיים הוא ממתיק מלאכותי שלא נמצא בפיקוח מאז שנות ה-80. למרות שהמומחים הבהירו נכון להיום, שהאספרטיים עלול לגרום לסרטן, במחקרים שנערכו על בעלי חיים. הממתיקים המלאכותיים כגון הסורביטול, עלולים גם לגרום לתסמונת המעי הרגיז.
משקאות דיאטטיים עלולים לגרום לתשוקה לסוכר, וכתוצאה מכך, זה עלול לגרום לצריכתם של מזונות יותר מתוקים.
הגברת הסיכון להשמנת יתר בקרב ילדים
מאחר וילדים נהנים מגמיעתם של המשקאות הסוכריים הללו (ובדרך כלל במקום מזונות בריאים), הם נמצאים בסיכון גובר. כפי שהצביע על כך מחקר אחד שנערך, ירידה בצריכתם של משקאות קלים, עלולה להפחית באופן משמעותי את ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער.
בהתחשב בכך שרבים מהמשקאות הללו אינם בעלי יתרונות תזונתיים, אין כל מקום בתזונת הילדים. הקפאין המצוי ברבים מהם, עלול להחליף את הצריכה במזונות מזינים כגון חלב, ולדכא את הרעב אצל הילדים.
הגברת הסיכון למחלת לב
ההשמנה, התסמונת המטבולית וסוכרת מסוג 2, סביר יותר שיתפתחו בעקבות צריכת משקאות ממותקים, והם כולם מהווים סממנים למחלת לב וכלי דם.
האנשים שצורכים משקאות קלים על בסיס קבוע, עומדים בסיכון של-20% גבוה יותר לכך שיחטפו התקף לב.
כשצורכים יותר מדי סוכרים ממקורות לא בריאים, הסיכויים יהיו מעטים, לכך שצורכים פירות וירקות מזינים ועתירי סיבים. מצב כזה עלול להוביל לחוסר איזון בשומנים בדם, ולגרום לבעיות לב. במחקר שנערך במשך 2 עשורים, גברים שצרכו משקאות קלים על בסיס קבוע, נמצאו כעומדים בסיכון גבוה יותר של 20%, לכך שיחטפו התקף לב.
שחיקת השיניים
קיימת סיבה נוספת למה יותר מדי סוכר במשקאות קלים, עלול למחוק את החיוך מהפנים. הסוכר המצוי במשקאות הקלים שצורכים, מפעיל את החיידקים שנמצאים בפה, והופך אותם לחומצה. אותה חומצה תוקפת את האמייל של השיניים ומחלישה אותן. ילדים ובני נוער מועדים במיוחד לשחיקת השיניים, מאחר וזוהי תקופת ההתפתחות של האמייל בשיניהם.
האם משקה דיאטטי הוא המוצא? למרבה הצער, לא. הנזק שנגרם לשיניים כששותים משקאות קלים דיאטטיים, הוא אותו הדבר כשצורכים מת' או קוקאין. זאת מאחר וחלק מהסוכר שבמשקאות הקלים, מכיל גם חומצות לימון וחומצות זרחתיות וחומרים משמרים. זה עלול לגרום למשקאות להיות מאד חומציים. כפי שמחקר אחד גילה, סוג מסויים של קולה, מכיל pH בגובה של 2.3. החומצות הללו עלולות לשחוק את אמייל השיניים והדנטין, שהיא השכבה שמתחת לשן, ברגע שהן באות במגע עם השן.
בשתייה אקראית של משקאות קלים ואפילו מיצי פירות הדר, כדאי להשתמש בקש, לגמוע במהירות ולצחצח את השיניים לאחר 30 דקות,
השימוש בקש כדי לשתות משקאות קלים, גמיעתם במהירות והברשת השיניים 30 דקות לאחר צריכתם, יכולה לצמצם את הנזק שנגרם.
גורם לאוסטיאופורוזיס ולשברים בעצמות
חומצה זרחתית הינה תוסף מזון שמוסיפים אותו למשקאות קולה, כדי להעניק להם את הטעם החזק והייחודי, וכן כדי לעכב מבעד צמיחתם של מיקרואורגניזמים המצויים בסביבה עתירת סוכר. יותר מדי זרחן בדם, עלול להפריע למטבוליזם כראוי של הסידן, והחיוני לבריאות העצמות. גם הקפאין עלול לשבש את ספיגת המינרלים.
בהתאם למחקר שנערך, צריכת קולה על בסיס יומי, גורמת לאוסטיאופורוזיס ולהתגברות הסיכון לשברים בעצמות אצל נשים מבוגרות, ויתכן גם בגלל אי האיזון בשעורי הזרחן והסידן. מעניין לציין, שמשקאות שאינם קולה, לא הציגו אפקט כזה, וכן גם לא את כל ההשפעות האחרות על צפיפות המינרלים בעצם אצל גברים. יתכן ועצמות קטנות יותר, פחות פעילות גופנית ושינויים הורמונאליים, מציבים יותר את הנשים תחת סיכון. חלק מאותם גורמים אחרים של אובדן העצמות, או אוסטיאופורוזיס, עשויים לשחק תפקיד.
מאחר וקולה עלולה לגרום לאובדן עצם אצל נשים מבוגרות יותר, חשוב לשמור על רמות הסידן באמצעות מזונות עתירי סידן.
נזק לכליות
במחקר שנערך על 465 מטופלים הסובלים ממחלת כליות כרונית ו-467 אנשים בריאים, התגלה ששתייה של 2 כוסות קולה מדי יום, אך לא משקאות שאינם קולה, גובר הסיכון למחלת כליות פי שניים. זה יוחס לחומצה הזרחתית המצוייה בקולה, והגורמת להפרעות בהטלת שתן, לאבנים בכליות ולמחלת כליות כרונית.
עלולה להיגרם מחלת שומנים בכבד, ושלא בגלל צריכת אלכוהול
ממתיק נפוץ המשמש במשקאות קלים, הוא סירופ תירס שהוא בעל תכולת פרוקטוז גבוהה (HFCS), והעשוי מעמילן תירס. שלא כמו הגלוקוזה, שיכולה להתפרק בתאי הגוף, הפרוקטוז יכול רק לעבור עיבוד בכבד. כשצורכים אותו בצורה מופרזת, זה עלול לגרום למחלת שומנים בכבד, ושלא בעקבות צריכת אלכוהול, מצב הקשור גם לכולסטרול ולחץ דם גבוהים.
מאחר ו-HFCS, זול יותר מסוכר, הוא משמש בצורה נפוצה כדי להמתיק משקאות, וחלק מהמחקר הרחיק לכת וייחס זאת למגיפת ההשמנה, בחלקה הגדול ל-HFCS שבמשקאות קלים.
התגברות הסיכון לסרטן
תוספות הצבעים והחומרים המשמרים במשקאות, גורמים לבעיות, ומהסוג הגרוע ביותר.
צבע הקולה: הסימן המסחרי של צבע הקרמל במשקאות הקולה הפופולאריים, אולי נותן לה את המראה האסתטי, אולם ההשפעות גרועות מאד: 4-מטילמידאזול הוא קרצינוגן המצוי בצבע החום שבמזון. במסגרת מעבדתית, ה-4-מטילמידאזול גרם לסרטן ריאות, כבד ובלוטת התריס בעכברים.
צבע הקרמל בקולה, הוא סוכן הגורם למחלת הסרטן.
משקאות בטעם תפוז: ויטמין C (חומצה אסקורבית) במשקאות תפוזים ידוע ככזה שמגיב לנתרן בנזואיט, חומר משמר נפוץ המצוי במשקאות קלים, בכך שהוא יוצר בנזן. הבנזן הוא קרצינוגן שנמצא ככזה הגורם לנזק, בכך שהוא מצר את העצמות וגורם לסרטן בדם במחקרים שנערכו על בעלי חיים.
בקבוקי פלסטיק ופחיות אלמיניום: פלסטיק ופחיות משמשים כאריזות של משקאות קלים, והם עמוסים בכימיקלים כגון ביספנול A (BPA), הידוע לשמצה כמסרטן, וגם הידוע בגלל שהוא משבש את פעילות ההורמונים וגורם לעלייה בלחץ הדם.
הפרעות בשינה
הגבלת צריכת הקפאין היומית לילדים הינה ל-45 מ"ג, שזוהי פחית אחת בלבד של קולה דיאטטית.
הקפאין המצוי במשקאות הקלים הוא מאד ממכר ופועל כמעורר, בכך שהוא מגביר את ייצור האדרנלין. אלו הן חדשות טובות כשצריכים לעמוד בלוחות הזמנים בעבודה, או לעבור פרוייקט שיפוץ גדול בבית. אולם, אם זה על בסיס קבוע, הדברים עלולים לקבל תפנית לא טובה. כשצורכים קפאין בצורה מופרזת, הוא עלול להפריע לשינה ובעיכול, והפרעות בשינה, גורמות לשרשרת של בעיות.
אסטמה ו-COPD
שתייה של יותר מ-500 מ"ל (16 אוז) ביום, גורמת לאלרגיות בדרכי הנשימה.
מחקר שנערך באוסטרליה, גילה שצריכתם של משקאות קלים יותר מ-500 מ"ל מדי יום, נקשרה לאסטמה ולהפרעה חסימתית כרונית בריאות (COPD). החוקרים שיערו שכמה גורמים עלולים לשחק פה תפקיד. הכמות הגבוהה של הסוכרים במשקאות הקלים, עלולה לגרום לאלרגיות בדרכי הנשימה ולגרום לדלקתיות. החומרים המשמרים המצויים במשקאות הקלים, כגון הניטריטים, הסולפיטים ונתרן בנזואט, עלולים להחמיר את הסימפטומים הללו. הפתלטים המצויים בבקבוקי המשקאות הקלים, קשורים גם לאסטמה.
מה אפשר לשתות במקום משקאות קלים?
מים: אין דבר שיכול להחליף את המים הישנים והטובים כשזה מגיע להחלפת המשקאות הממותקים ובקבוקי המשקה. אפשר להוסיף קצת מלפפון ולימון, או חופן של גרעיני רימון לקבלת צבע ולשכבה עדינה של טעם. אייס תה, מי קוקוס, או מיץ פירות אמיתי, פחות תוספות הסוכרים, מהווים אופציה בריאה, אם רוצים להוסיף מעט טעם.
מי סודה: אם אי אפשר לוותר על התסיסה הזאת, אפשר לשתות מי סודה, שלתוכם סוחטים לימון ומנה של עשבי תיבול. או אפשר לנסות ולחתוך בצריכת הסוכר בפחיות או במיץ משומר, בכך ששותים אותם מדוללים במי סודה.
משקאות תה פרוביוטים: אפשר אפילו לנסות קומבוצ'ה, שזהו תה תוסס, שיכול לרפא את המעיים, כמו גם להשביע את הצורך במתוק. כדי לענות על הצורך הפרו-ביוטי הזה, אפשר לבחור ביוגורט המכיל פירות טריים או דבש.